Bekijk onze vacatures

‘Ik wist van kleins af aan dat ik dit wilde worden’

‘Dat werd niet geloofd, maar kijk waar ik nu sta. Op een megagroot project in Tilburg. Superleuk!’ Dat zegt Nicky Giesbers, 17 jaar en monteur in opleiding bij Van Eersel. Nicky wordt begeleid door chefmonteur Corné Aarts. Hoe het is om bbl’er bij Van Eersel te zijn? Nicky en Corné vertellen.

Nicky, je wist ook meteen, ik word bbl’er bij Van Eersel?
‘Mijn keuze voor een bbl-opleiding was een bewuste keuze: ik heb niet zoveel met school, doe liever de praktijk. Dus nu volg ik de bbl-opleiding installatietechniek aan het ROC ter AA in Helmond. Lekker veel praktijk en wisselend 1 of 2 dagen school per week. Bij Van Eersel kwam ik terecht via een tip van ons pap, ook servicemonteur. Ik ging op gesprek en er was meteen een klik. Zo ben ik er vorig jaar als bbl’er gestart. Meteen op een groot project in Arnhem. Daarna heb ik een tijd meegelopen met de monteurs en nu zit ik op project Reitseplein in Tilburg van Magis Vastgoed.’

En? Hoe bevalt het?
‘Echt heel goed. Wat ik hier zoal doe? Deks maken voor de 500 woningen, leidingwerk voor de wanden, het rioleringswerk voor het plafond en de buitenriolelering. Ik mag hier zoveel verschillende dingen doen. De afwisseling, dat vind ik het leukst aan dit werk. Of ik iets minder leuk vind? Dat ik ’s avonds niet lang kan opblijven. Ik sta elke dag om 5.00 uur op, dat is even schakelen voor een avondmens als ik. Maar ik ben het nu gewend hoor.‘

Als bbl’er op zo’n grote klus, lukt dat allemaal?
‘Ja, dat gaat goed. Op dit project staan ervaren monteurs en 4 bbl’ers. Bij Van Eersel word je als bbl’er goed begeleid, onder andere door Corné. Je merkt dat hij al lang in het vak zit. Hij weet veel en kan heel goed uitleggen. Corné zegt altijd “Fouten maken mag, als je er maar van leert”.’ ‘Dat klopt’, zegt Corné. ‘We maken hier geen verschil tussen een (ervaren) monteur en een monteur in opleiding. Ze krijgen allemaal hetzelfde werk, alleen de leerlingen met wat meer begeleiding. Zo hoort het ook. Het is niet de bedoeling dat je als leerling de hele dag de bouw opruimt of loopt te sjouwen. Je moet de kans krijgen iets te leren. En die kans krijgen ze.’

Wat houdt die begeleiding in, Corné?
‘Elke ochtend spreken we de dag door. Ik leg uit wat er op de planning staat, wat er moet gebeuren, waar je op moet letten. Daar komt ook orde en netheid bij kijken. Zijn er gedurende de dag vragen of komen ze er even niet uit dan ondersteun ik. Ik doe dat niet alleen, maar samen met de ervaren monteurs van Van Eersel die ook op dit project werken. Het is hartstikke leuk om te zien dat leerlingen zo enthousiast zijn en veel inzet tonen. Dat geldt ook voor Nicky, ja. Ze is heel gedreven, leergierig, werkt hard, neemt verantwoordelijkheid. Daarbij is ze ook nog heel sociaal. Kortom, een hele fijne collega om mee te werken.’

Twee blije mensen?
‘Ja, zegt Nicky, ‘ik leer veel, krijg veel verantwoordelijkheid. En ook belangrijk, we hebben het echt gezellig. Zo hebben we een eigen schaftkeet, compleet met magnetron en kookstelletje. Dus het ruikt hier tussendemiddag lekker naar soep, tosties, gebakken ei of een broodje hamburger.’ ‘Ja’, zegt Corné, ‘er wordt keihard gewerkt, maar ook gezellig samen koffiegedronken en geluncht. Als ik kijk hoe het hier gaat: een groot project en dat we dat met zo’n jonge club mensen maken. Dan ben ik trots als ik zie dat dat allemaal zo goed loopt.’

Nog tips voor toekomstige bbl’ers die als monteur aan de slag willen?
‘Het is echt een vak voor de toekomst,’ zegt Corné. ‘De vraag naar monteurs wordt alleen maar groter. En wat ik zie, is dat de meeste bbl’ers na hun opleiding bij Van Eersel blijven. Ze zien dat het een heel leuk bedrijf is om voor te werken.’ ‘Ja,’ vult Nicky aan, ‘ga ‘t gewoon proberen, niet bang zijn. Draai een keer een proefdagje mee. Dat kan altijd. Krijg je er een broodje hamburger bij,’ knipoogt Nicky.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×